Xây dựng công thức bào chế xà phòng sát khuẩn từ lá Tía tô (Perilla frutescens (L.) Britt)

Thị Bích Dương ,
Bảo Như Trần ,
Hoàng Khang Phạm ,
Hiếu Nghĩa Đỗ ,
Chí Toàn Nguyễn ,
Ngọc Thủy Phan
Liên lạc chính: Thị Bích Dương (dtbich@tdu.edu.vn)

Main Article Content

Tóm tắt

Tía tô là một loại rau ăn lá có chứa nhiều hoạt chất tác dụng sinh học tốt như kháng tế bào ung thư, chống oxy hóa, kháng viêm, kháng khuẩn phổ rộng nên cũng được sử dụng nhiều trong y học cổ truyền. Tuy nhiên, những ứng dụng của Tía tô trong các sản phẩm chăm sóc da còn hạn chế, chỉ vài nghiên cứu chứng minh khả năng giữ ẩm và tăng độ đàn hồi cho da. Vì thế, việc nghiên cứu ứng dụng khả năng ức chế vi khuẩn của lá Tía tô trong xà phòng sát khuẩn bảo vệ da được thực hiện. Bằng phương pháp thực nghiệm, xác định được công thức sản xuất xà phòng sát khuẩn tự nhiên lá Tía tô với các thành phần gồm: NaOH và dầu dừa có bổ sung 0,5% dịch chiết lá Tía tô và 10% glycerol. Kết quả khảo sát ức chế vi khuẩn cho thấy, xà phòng có khả năng ức chế 97% vi khuẩn S. aureus và E. coli ở nồng 500 µg/mL sau thời gian tiếp xúc 60 giây. Đặc tính xà phòng có pH 6.2; độ tạo bọt 75% sau 15 phút; tổng lượng acid béo là 65,16%; acid béo không và chưa bị xà phòng hóa là 0,26%; kiềm tự do âm tính. Về cảm quan, xà phòng có màu nâu; mùi cổ điển; kết cấu chắc, mịn, không rạn nứt. Các chỉ tiêu khảo sát đều đạt theo tiêu chuẩn Việt Nam TCVN 2224:1991 về xà phòng dạng bánh.

Từ khóa: E. coli , kháng khuẩn , Tía tô , S. aureus , xà phòng

Abstract

Perilla frutescens was a leafy vegetable. The leaves had many biologically active substances such as: anti-cancer, anti-oxidant, anti-inflammatory, antibacterial. Therefore, Perilla frutescens was used in traditional medicine. However, the research on using Perilla frutescens for skin care products was limited. The objective of the study was to use the antibacterial activity of Perilla frutescens in soap making. By the experimental method, the natural antibacterial soap formulation was determined with ingredients including NaOH, coconut oil, 0,5% Perilla frutescens leaf extract and 10% glycerol. The Perilla frutescens soap had the ability to inhibit 97% of S. aureus and E. coli at a concentration of 500 ug/mL after 60 seconds of touching. The results of Perilla frutescens soap product analysis showed that with pH 6.2, the amount of fatty acid 65,16%, free fatty acids 0,26%, the degree of foam was 75% after 15 minutes, also there was negative free alkali, brown color, classic soapy smell, solid structure, smooth and no cracks. The results of this study showed that the surveyed criteria of this soap met the TCVN 2224:1991.

Từ khóa: Antibacterial , E. coli , Perilla frutescens , S. aureus , soap

Tài liệu tham khảo

ASTM E2315-03, 2008. Standard Guide for Assessment of Antimicrobial Activity Using a Time-Kill Procedure. ASTM International, West Conshohocken, PA.

Ahmed, H.M., and Al-Zubaidy, A.M.A., 2020. Exploring natural essential oil components and antibacterial activity of solvent extracts from twelve Perilla frutescens L. genotypes. Arabian Journal of Chemistry, 13, pp. 7390–7402.

Ahmed, H.M., 2019. Ethnomedicinal, phytochemical and pharmacological investigations of Perilla frutescens (L.) Britt. Molecules, 24(102), pp. 1–23.

Ananthapadmanabhan, K.P., Moore, D., Subramanyan, K., Misra, M., Meyer, F., 2004. Cleansing without compromise: The impact of cleansers on the skin barrier and the technology of mild cleansing. Dermatologic Therapy, 17, pp. 16–25.

Boateng, L., Ansong, R., Owusu, W.B., Steiner-Asiedu, M., 2016. Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: A review. Ghana Medical Journal, 50(3), pp. 189–196.

Bondi, C.A., Marks, J.L., Wroblewski, L.B., Raatikainen, H.S., Lenox, S.R., Gebhardt, K.E., 2015. Human and environmental toxicity of sodium lauryl sulfate (SLS): Evidence for safe use in household cleaning products. Environmental Health Insights, 9, pp. 27–32.

Fluhr, J., Darlenski, R., Surber, C., 2008. Glycerol and the skin: Holistic approach to its origin and functions. British Journal of Dermatology, 159(1), pp. 23–34.

Leoty-Okombi, S., Gillaizeau, F., Leuillet, S., Douillard, B., Fresne-Languille, S.L., Carton, T., Di Martino, A., Moussou, P., Bonnaud-Rosaye, C., André, V., 2021. Effect of sodium lauryl sulfate (SLS) applied as a patch on human skin physiology and its microbiota. Cosmetics, 8(6), pp. 1–12.

Mungmai, L., Preedalikit, W., Ausri, N., Amornlerdpison, D., 2020. Efficacy of cosmetic formulation containing Perilla frutescens leaves extract for irritation and aging skin. Biomedical & Pharmacology Journal, 13(2), pp. 779–787.

Harper, S., 2014. The Natural and Handmade Soap Book. A David & Charles Book, F&W Media International, pp. 171.

Widyasanti, A., Ginting, A.M.L., Asyifa, E., Nurjanah, S., 2018. The production of paper soaps from coconut oil and virgin coconut oil (VCO) with the addition of glycerine as plasticizer.